Van Ritme naar Vriendschap

Als ik achter de piano zit zijn de noten die ik speel belangrijk. Maar het gaat zeker ook om timing: wanneer speel ik die tonen? Net als in het leven. Wat je doet is belangrijk, maar wanneer je het doet is minstens zo belangrijk.

Overal en altijd is er ritme om ons heen. Jaar in jaar uit, dag en nacht, eb en vloed, de stand van de maan, je ademhaling, je hartslag, maar ook het stoplicht op de hoek, de ochtendspits. de koffiepauze. Zo zorgt ritme voor houvast. Markeringen in een eindeloze tijd.

 Markeringen in een eindeloze tijd

Alles heeft een ritme en ook iedereen heeft een ritme. Stel dat het lukt om af te stemmen op het ritme van de mensen om je heen. Je collega’s, vrienden en familie. Hoe krijg je dat voor elkaar?

Als ik met muzikanten op het podium sta, dan moeten we op elkaar afgestemd. Daar draait het om. Hoe we dat doen is eigenlijk heel eenvoudig. Het begint met heel goed naar elkaar luisteren. Luisteren naar elkaars ritme en naar elkaars timing. De volgende stap is daarop inspelen en vervolgens samen op zoek gaan naar ‘de groove’. Naar datgene wat muziek dansbaar maakt. Dat is een soort puzzel in de tijd. Want muziek speelt zich uiteraard af in de tijd. Zonder tijd geen muziek.

En eerlijk is eerlijk: die perfecte groove vinden, dat lukt niet altijd. Maar als dat wel lukt… Dan stijgt iedereen boven zichzelf uit, dan lijkt alles vanzelf te gaan. Dan valt ieder stukje van die ’tijd-puzzel’ precies op de goede plek.

Als ik op zo’n gelukzalig moment naar de muzikanten om me heen kijk zie ik geen collega’s, maar vrienden. Dat is een gratis bijkomend effect van goed naar elkaar luisteren en afstemmen op elkaars ritme.

In beeld: https://youtu.be/26_R7sOI0DY