Je gehoor is veel beter dan je denkt

Iedereen kent het geluid van water dat in een kopje stroomt. Wist je dat het geluid van warm water anders klinkt dan van koud water? Zou jij dat verschil kunnen horen? En kan je zonder te kijken vertellen of het water koud of warm is? Ja, dat kan je! Je gehoor is veel beter dan je zelf denkt.

Waarom klinkt het anders?

Water bestaat uit moleculen die bewegen. In koud water bewegen moleculen langzamer dan in warm water. Daardoor stroomt heet water net iets makkelijker en is de toonhoogte een fractie hoger. Koud water klinkt dus iets zwaarder, warm water iets lichter. In onderstaand filmpje wordt de vergelijking gemaakt met koude honing en warme honing. Wanneer de honing warmer is schenkt het makkelijker. Het verschil in klank is minimaal. En toch is bijna iedereen in staat om dat verschil direct te horen. Zo goed zijn je oren!

Hoe kan het dat je dat kleine verschil kan waarnemen? 

Je hebt duizenden keren water in een kopje horen stromen. Koud water uit de kraan, maar ook heet water uit de theepot. Daardoor kun je op intuïtie vrijwel direct vertellen of je warm water of koud water hoort. De wereld is visueel ingesteld, maar onderschat de kracht van geluid niet. Draai het geluid van een film maar eens weg, dan valt de impact van geluid pas echt op. Het is altijd om ons heen. Je ogen kun je sluiten, je oren niet. Bovendien is je gehoor een waarschuwingsmechanisme, dat levensreddend kan zijn. Daardoor is je gehoor ongetwijfeld vele malen beter dan je zelf in eerste instantie zou zeggen.

Hierbij een filmpje waarin je het verschil zelf kunt horen