Niet Lullen Maar Poetsen

Ivar’s heeft het begrepen!

Als spreker kom je op de mooiste locaties en bij de leukste bedrijven. Afgelopen maandag was ik bij Ivar’s Management Consulting. Een ‘gers’ Rotterdamse familiebedrijf. Het thema van de dag was communicatie: ‘niet lullen, maar poetsen’, een typische Rotterdamse uitdrukking.

Het was 1 mei, de dag van de arbeid. In de auto op weg naar de opdracht hoorde ik op Radio 1 een discussie over de schaarste van arbeid, door de vergrijzing. Het wordt dus steeds belangrijker om de juiste mensen aan de te binden. Een goed salaris of fijne arbeidsvoorwaarden zijn niet meer voldoende. Ivar’s heeft dat goed begrepen. Daarom organiseren zij onder andere eens per maand “Ivar’s Monday” voor alle medewerkers. Een dag vol inspiratie, sport en plezier. Het mooiste vond ik dat tijdens elke Ivar’s Monday beneden in de garage de auto’s van werknemers van binnen en van buiten worden gepoetst. Immers: “Niet lullen maar poetsen”. Briljant toch? Ook was er de hele dag een masseur aanwezig.

En natuurlijk gaat het helemaal niet om die schone auto, die massage of die inspirerende dag. Het gaat om de aandacht. Dat is zo belangrijk! En heel simpel: mensen willen gewoon gezien en gehoord worden. In mijn muzikale lezing kon ik dat mooi vertalen naar muziek, want in muziek telt elke stem. Elke noot draagt bij aan het resultaat. Elke stem wordt letterlijk gehoord. En hoe beter je als muzikant die losse tonen behandeld, hoe mooier de klank wordt.

Er was bij Ivar’s sowieso al een sterke link met muziek, want oprichter Ivar Ros is groot fan van Prince. Purple Rain is zijn favoriete nummer. De huisstijl van Ivar’s is om die reden ook paars. Na afloop kreeg ik geen bloemen of wijn, maar een ROZE tandenborstel (niet lullen maar poetsen 😁). Ik ben op zoek gegaan naar muziek die bij het thema ‘niet lullen maar poetsen’ past. Wat te denken van:

  • A little less conversation, a little more action – Elvis/ Junkie XL
  • Blah, blah, blah – Armin van Buuren
  • Don’t speak – No doubt
  • Don’t talk, just kiss – Right Said Fred
  • Stil in mij – Van Dik Hout
  • We don’t talk anymore – Cliff Richard
  •  Sound of Silence – Simon & Garfunkel
  • Geen woorden maar daden – Jacky van Dam
  • Still D.R.E. (Stil…..😂) Dr. Dre/ Snoop Dog

Deze lijst is natuurlijk nog lang niet compleet. Suggesties bij het thema blijven welkom!

Nu heb ik natuurlijk wel een erg leuke baan als Muzikaal Spreker, maar anders zou ik bijzonder graag bij het mooie team van Ivar’s willen werken!

UPDATE: reactie van opdrachtgever Ivar Ros op LinkedIn, 8 mei 2023:

Wat een b r i l j a n t e spreker/speler is Nicolaas Duin! Hij heeft ons meegenomen in een muzikale reis rondom ons thema ‘niet lullen maar poetsen’. Een geweldige aanvulling op onze Ivar’s Monday.

Ben je op zoek naar een andere insteek, naar een mooie mix van ‘work hard, play harder’? Nodig Nicolaas Duin uit en hij gaat je zeker weten verrassen, inspireren en… een mooie glimlach toveren bij jou en je team!