KNVB en Emotie

Afgelopen dinsdag sprak ik bij de K.N.V.B. Tussen voetbal en muziek zijn opvallend veel overeenkomsten. Samenwerken, discipline, op elkaar rekenen, het beste in elkaar naar boven halen, techniek, doorzettingsvermogen, passie, maar natuurlijk vooral….. EMOTIE!

Ook ging mijn presentatie over de invloed van muziek op imago. Als voorbeeld gebruikte ik de muziek van de Champions League. Eind jaren ’80 had voetbal een imago probleem: hooligans, vandalisme, geweld. Dus de nieuwe Europese competitie, de Champions League, moest een totaal andere uitstraling krijgen. Iets majestueus, met klasse en grandeur. En daarbij paste muziek met een klassieke touch.

Die muziek werd in 1992 geschreven door Tony Britten, maar geïnspireerd op een compositie van Händel. In 1727 schreef George Friedrich Händel ‘Zadok The Priest’ voor de Britse Royals. En nog altijd klinkt die muziek bij Britse kroningen. Dus ook begin deze maand bij King Charles.

En die majestueuze klanken van Händel zijn duidelijk terug te horen in de Champions League Hymne van Tony Britten: het tempo, de orkestratie, de harmonieën met stijgende violen in achtste noten en natuurlijk het koor. Het werkte als een trein. De herkenbare tune ondersteunt ruim 20 jaar later nog altijd de prestigieuze uitstraling van het toernooi.

Voetbal is emotie. En muziek is emotie. Wat een combinatie! Wanneer de spelers op deze muziek het veld betreden zorgt dat voor kippenvel bij de supporters, maar ook bij de spelers. Onder andere te zien in dit korte filmpje over de totstandkoming van de Champions League Anthem’: https://youtu.be/2d4KVnVuRDY

En dit is de muziek van Händel uit 1727, overduidelijk de inspiratiebron: https://youtu.be/MiXgOQ9_-RI