De Kunst van het Luisteren

Er is veel aan de hand. Inflatie, stikstof, internationale spanning. Wat me opvalt is dat er bij maatschappelijke problemen zo slecht naar elkaar geluisterd wordt. We blijven hangen in onze eigen standpunten en zijn niet echt nieuwsgierig naar de ander.

Als Muzikaal Spreker gebruik ik muziek als metafoor. In de muziek draait het continu om spanning en ontspanning, om verwachtingen en om onverwachte wendingen. In het dagelijks leven zijn die niet altijd even prettig, maar in de muziek genieten we daar juist van.

Dus wat gebeurt er nou eigenlijk precies in muziek? En wat kunnen we daarvan leren? Hoe wordt er omgegaan met spanning tussen twee tonen? En hoe kom je weer tot muzikale ontspanning? Hoe zorg je dat elke stem gehoord wordt? Hoe bereik je harmonie? En wat betreft slecht naar elkaar luisteren: hoe kan muziek je een betere luisteraar maken?

Daar gaat mijn nieuwe keynote ‘De Kunst van het Luisteren’ over.

Met dank aan Richard de Hoop (Speakersclub)
En aan Bas Westerweel (Knyfe)